Smart changes

NAV adatok nyomában - Hogyan működik most az adatok lekérése?

2020. augusztus 03. - SDSYS

Az SDSYS hónapok óta azon dolgozik, hogy a NAV-tól kapott XML adatokat ne csak lekérje, hanem az adatok segítségével olyan plusz funkciókkal lásson el könyvelő programok és ERP rendszereket, amelyektől a könyvelés folyamata gyorsabb, hatékonyabb és pontosabb lesz. 

De nézzük meg, hogy hol állunk most 2020. augusztus 1-én, a kötelező adatszolgáltatás tesztidőszakának első hófordulóján. 

sdsys-e-szamla_tukrozve.png

Egy számlát a NAV rendszeréből úgy kell letölteni, hogy előbb le kell kérni számlakivonatot egy adott időszakra.
Itt két féle időszak adható meg az egyik a számla kiállítás dátuma szerint, a másik a számla feltöltésének dátuma szerint időszakra lekérhető kivonat. A tapasztalat sajnos az, hogy a kivonat lekérdezés a számla kiállítás dátumra folyamatosan jól működik, ezzel szemben a feltöltés dátuma szerinti dátumra a kérések 2020.06.30-ig rendben vannak, de 07.01 után hol jó, hol nem jó. Tesztet végeztünk, és napokra kértük le 2020.07.01 - 2020.07.28-ig. Ezt többször megtettük, és mindig ugyan arra a napra 404-es hibával tért vissza. A jelenséget megírtuk a helpdesk-nek. Jelenleg arról van tudomásunk, hogy nem a mi bejelentésünk az egyedüli ebben a tárgyban - mondja Csiba András, az SDSYS vezérigazgatója és szakmai vezetője.

Beszéltünk fejlesztő partnereinkkel, akik használják a modellt, de csak az issue date alapján kérnek le és mindig utólag a teljes hónapot. Így jól működik a rendszer és biztosan nem marad ki semmi. Ennek a módszernek sok hátránya van, de működik.

Az issue date csak napra keres, tehát ha délben töltenek le egy napot, akkor amit ezután töltenek fel a következő napon kimarad, de a napra kérés miatt legfeljebb az előző napot szabad lekérni. Még így is lehet benne kimaradt számla. Legyen egy számla kibocsátás dátuma 3-a feltöltés 5-én. Ha minden nap lekérjük az előző napot, akkor 4.-én kérjük a 3-át, nincs ott. 5-én kérjük a 4-ét nincs ott, még nincs is feltöltve. 6-án kérjük le az 5-ét, de issue szerint az 3-án van. Ha meg mindig teljes előző hosszú időszakot töltünk le, akkor meg egy rakás számlát sokszor fog a rendszer letölteni.
Ezért csináltuk meg úgy az SDSYS rendszerét eredetileg úgy, hogy upload dátumra - az percre, másodpercre működjön - mert ez a megoldás nagyon "energia" takarékos, hiszen minden xml-t csak egyszer tölt le, és nem tud kihagyni egyet sem.

A szolgáltatásaink természetesen most már mindkét módon lekérik az adatokat, de amint a NAV oldalon ki lesz javítva az upload date mód onnantól kezdve az SDSYS rendszerei elkezdhetik 100%-ban használni a sokkal pontosabban működő feltöltés dátum alapú adatlekérést. Ezzel a pontos rendszerrel automatizáljuk a számla feldolgozást, aminek segítségével hatékonyabb és gördülékenyebb lesz az SDSYS rendszert használó könyvelők munkája. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smartchanges.blog.hu/api/trackback/id/tr7616086648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása