Smart changes

Miben változik a NAV 2021.01.01-én bevezetésre kerülő 3.0 a korábbi verziókhoz képest?

2020. szeptember 15. - SDSYS

Az SDSYS szakértői összeszedték ezeket a legfontosabb változásokat és segítenek értelmezni azokat.

1. A 3.0  a szerkezet teljesen új és a NAV későbbi felhasználásra (sejtésünk szerint, akár a SAFT-T-hez) lett „kiképezve”. Ki vannak emelve (common basic) „névterek”.
Ez egy olyan állományt jelent, amely szabályokat ír le az XML egy elemére. Ezek elsősorban az ellenőrzésben nyújtanak majd a NAV-nak nagy segítséget.

2. Programozás szempontjából biztos lesz munka a 3.0 bevezetésével is, de nem drámai a változás a funkcionalitásban. Kérdéses, hogy kik tudják megugrani a következő pár hónapban ezeknek a fejlesztéseket. Az biztos, hogy 2.0-ban még 2021 március végéig fel lehet majd tölteni.

3. A kötelező mezők bár úgy tűnik bővültek, de ez sem teljesen van így.
Nézzük például a “termékkód típusa” mezőt. Ha az ügyletben elő van írva jogszabályijáig, hogy kötelező a termékkód megjelölés, akkor a termékkód is köteles információ. Viszont ha egy ügyletnél nem kell feltüntetni az XML-ben, akkor ezt a mezőt nem szabad kitölteni.
Ezzel biztosan kell foglalkozni a fejlesztéseknél és nem csak az XML-ben, hisz jelölni kell a számlákban és a törzsadatokban is, ha egy ügyletben ez kötelező elem vagy sem, függően attól, hogy az adott kötelező/nem kötelező elemet a cikk, a vevő, az ügylet módja (pl termékdíj, paritás, 3. ország stb.) vezérli -e?

4. Az XML továbbra sem tartalmaz képet.


cat-214701_1920.jpg5. Van joghatás (completnessIndicator + electronicInvoiceHash) mivel elektronikus számlaként értelmezhető a HASH-el ellátott XML.
Itt kérdés, hogy a befogadó oldal hogyan fogadja be a számlát?
Mi lesz az ilyen típusú számlák befogadási/visszautasítási gyakorlata?
Gondoljunk csak bele, hogy mi van olyan esetben ha valaki csak a NAV XML-ből szed le a számlát, de vissza kell küldenie módosításra?
A NAV-on keresztül vissza tudja küldeni? A NAV-nál ezt, mint áfa levonási jogosultsággal rendelkező személy ezt nem lehet jelenteni vagy visszaküldeni, hiszen a NAV rendszere egy egyirányú csatorna. Minden esetben ezt a szállítónál kell megtenni és kérni a számla módosítását. (invoicereferencenumber)
Ez a számla archiválást megoldhatja és az ellenőrzést is sokban támogatja, azonban az üzleti folyamatokat főleg ERP-t használók körében érdemes megvizsgálni.


Az egyes pontokat, felmerülő kérdéseket a itt a blogon elkezdjük feszegetni, kitárgyalni. Nektek mi a legnagyobb prioritású kérdés a témában?

A bejegyzés trackback címe:

https://smartchanges.blog.hu/api/trackback/id/tr3016202344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása