Smart changes

Mégiscsak szükség van a könyvelőkre? Ha csak a NAV XML alapján egy automata könyvel, akkor az éveken átívelő gazdasági eseményekről készült számlákkal gond lehet. 

Mi a megoldás? 

2020. december 17. - SDSYS

Vegyünk példának egy szolgáltatást – fűtést - amelynek időszaka 2020. december 15. és 2021 január 15. közötti. A számla 2021-ben kerül kiállításra, mondjuk 2021. január 16-án, így a számlát a 2021-es könyvelésbe tesszük be.  

Mivel ez egy folyamatos teljesítésű szolgáltatás és az számvitel, illetve az ÁFA törvény megköveteli, hogy a decemberre eső költség 2020-ra, a januárra eső költség 2021-re legyen könyvelve, így el kell határolni ezt a 2020-ra eső költséget. Ennek megoldása, hogy ahogy tetszik, lehet 2021-re, vagy 2020-ra könyvelni, és a nem releváns évhez tartozó költséget passzív, vagy aktív elhatárolással toljuk át egyik, vagy másik évre. 

Erre azért is nagy szükség van, mivel egy nagy irodánál, gyártó vállalatnál ez jelentős költséget jelent. Fontos figyelni erre, hiszen ez a költség az eredménykimutatást módosítja, ami pedig a mérleget fogja módosítani.

Ha használunk olyan digitális megoldást, mint az SDSYS automatikus számla párosítása, akkor a számla issue date szerint a 2021-es könyvelésbe kerül be, így a könyvelőnek kell fokozottan figyelni a 2020-ra eső részre. 
Az SDSYS azonban csak a kibocsátás éve számviteli egységbe (időszakba) képes elhelyezni a számlát, mert az nem megbontható, a szállító pedig meg nem fogja megbontani.

Így csak a könyvelő tudja megmondani, hogy hova akarja könyvelni, de mire megmondhatná, a NAV párosítás miatti algoritmus elhelyezte a megfelelő könyvelési időszakba. 

man-hand-counting-calculator.jpg

Ezen - ha nem is sokat - de segíthet a teljesítés időszak kezdete és vége adatok megadása, azonban ez is csak fél megoldás, mert szerepe szerint a gyűjtő számlához lett kitalálva, de ez megugorható, mert egy gyűjtő számla nem lehet egyben folyamatos teljesítésű is de a gyűjtő számlát nevesíteni kell, ha egy számla nem gyűjtő számla akkor, ha van kezdete és vége, akkor folyamatos teljesítésű a számla. Ezért javasoljuk, hogy a NAV XML-ben a szolgáltatás kezdete és vége mező is legyen kötelező mező.

Ha az információ meg van az XSD-ben és nem gyűjtőszámla, akkor a könyvelő program döntheti el, hogy melyik évben legyen a számla könyvelése.
Ha ezt a könyvelő program nem tudja eldönteni, akkor a párosítás csak nagyobb szívás, mintha az első 5 hónapban minden számlát a könyvelő ellenőriz, és csak ezt követően küldi párosításra.

Összefoglalva, amíg a papír adatokat könyveltük le - és szent volt a papírt adata - oda könyveltünk, ahova akartuk. A párosítás oda irányítja, ahova a matek mutatja. Átteni nem egyszerű, mert hiányos lesz az iktatókönyv sorszáma, amit a számviteli törvény néz görbe szemmel. Ha automaták könyvelnek akkor ezt sajnos ezt nem fogja feltárni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smartchanges.blog.hu/api/trackback/id/tr9916347398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása