Smart changes

Április 1-től a NAV már minden számlát azonnal láthat

2021. március 29. - SDSYS

2021 március 31-én éjfélkor megszűnik az Online Számla rendszerben a 2.0-s XSD verzió szerinti számlaadat-szolgáltatás lehetősége és ezzel együtt lejár a szankciómentes időszak is. Április 1-jétől már kizárólag a 3.0-s XSD verzió szerinti adatszolgáltatásra van lehetőség.

Ez azt jelenti, hogy a NAV mostantól tényleg minden számla adatát azonnal megkapja elektronikus úton.  
Évente félmilliárd számla információi futnak be közvetlenül a szervezethez, azaz minden tranzakcióról azonnal értesülhet a NAV. Így már a magánszemélyek vásárlásairól kiállított számlák is befutnak majd a NAV rendszerébe.

Az egyik legnagyobb változás a NAV e-számla lesz, ami azt jelenti, hogy új számlázási lehetőség nyílik meg az adóalanyok széles körének.

blue-alarm-clock-on-white-background.jpg

Az új adatszolgáltatási szabályok szerint az XML alapú e-számla bevezetésével a számláról kialakult fogalmaink is jelentősen megváltozhatnak. Az e-számla elterjedésével egyre kevésbé lesz szükség a hagyományos papír alapú számlázásra, csökkenthető a postaköltség. 

További változás még, hogy a számlák adatai alapján nyártól a NAV áfabevallási javaslatot készít majd a vállalkozásoknak, megkönnyítve ezzel könyvelésüket. Az e-áfa - ahogy a NAV nevezi - számos jövőbeni állami szolgáltatásra is lehetőséget teremt, például akár naponta is lekérdezhető lesz egy vállalkozás áfaegyenlege és a cégek automatikus értesítést is kérhetnek bizonyos összeghatárok eléréséről.

Ti már készen álltok? 

A bejegyzés trackback címe:

https://smartchanges.blog.hu/api/trackback/id/tr3016483580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása