Smart changes

Ezekre a változásokra figyelj, hogy elkerüld a büntetéseket!

2020. szeptember 30. - SDSYS

2020. szeptember 30-án lejárt a NAV kibővített kötelező adatszolgáltatására vonatkozó moratóriuma (ami a 2020. július 1-én bevezetett 2.0 szabályokra vonatkozott), ami azt jelenti, hogy már büntetés vár azokra, akik nem tesznek eleget a NAV 2.0 kötelező adatszolgáltatás 2020. július 1-én bevezetésre került szabályainak. Aki minden pontnak megfelelően szolgáltat adatot annak nincs mitől tartani. 

Összeszedtük a 7 legfontosabb dolgot, amit tudni kell és amelyeket be kell tartani 2020. október 1 után, hogy elkerüld a büntetéseket!

  • 2020. július 1-jétől adatot kell szolgáltatni minden olyan számláról, számlával egy tekintet alá eső okiratról, amit belföldi adóalany állít/bocsát ki, belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak az Áfa törvény előírásai szerint belföldön teljesített ügyletről.

  • Áfaalany, így az előzőeknek megfelelő számla, számlával egy tekintet alá eső okirat kibocsátása esetén adatszolgáltatásra kötelezett az, akinek
    - az áfakódja, vagyis az adószámának a 9. számjegye 2-es,
    - az áfakódja 1-es, mert alanyi adómentes vagy kizárólag tárgyi (közérdekű vagy speciális jellege miatt) adómentes tevékenységet végez vagy kizárólag kompenzációs felárra jogosító tevékenységet végez
    -vagy az áfakódja 5-ös, azaz csoportos áfaalany.

  • Akkor is kell adatot szolgáltatni ha a számla egy másik tagállambeli cég magyar adószámára áfa felszámításával lett kiállítva, mivel ez esetben belföldi adóalanyok közötti, belföldön teljesített ügylet számlázása valósul meg.

  • Az adatszolgáltatás alól az sem mentesül, akinek azért nincs magyar adószáma, mert korábban nem teljesítette bejelentési kötelezettségét.

  • A kata szerint adózók az általuk végzett gazdasági tevékenység miatt áfaalanyok, így az adatszolgáltatási kötelezettségük akkor is fennáll, ha áfa tekintetében alanyi adómentességet választottak vagy kizárólag közérdekű vagy speciális jellegére tekintettel adómentes (tárgyi adómentes) tevékenységet végeznek.
    Adatszolgáltatási kötelezettség minden olyan számlára, módosító, érvénytelenítő számlára kiterjed, amit az Áfa tv. szerint belföldön teljesített ügyletről (ide nem értve az adómentes Közösségen belüli értékesítést), belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak állítottak/bocsátottak ki vagy függetlenül attól, hogy a számlán, módosító, érvénytelenítő számlán szerepel-e áthárított áfa, vagy annak megállapításhoz szükséges százalékérték.

  • 2020. október 1-től már az adószámos magánszemélynek kiállított számlákról is kell adatot szolgáltatni, hiszen ő is belföldön nyilvántartásba vett adóalany.Ha a termék beszerzésekor, szolgáltatás igénybe vételekor az adószámos magánszemély adóalanyi minőségében jár el, akkor a számla részére történő kiállításhoz meg kell adnia az adószámát. 2020. július 1-jétől ugyanis a belföldi adóalany partner adószámának első nyolc számjegyét, értékhatártól és adózási módtól függetlenül, kötelezően fel kell tüntetni a számlán.

  • Már az alanyi mentes vállalkozásoknak is van adatszolgáltatási kötelezettsége mindazok, akik áfaalanyok, belföldön nyilvántartásba vett áfaalany részére, belföldön teljesítenek termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást és erről számlát, számlával egy tekintet alá eső okiratot állítanak, bocsátanak ki.
    Az alanyi mentes adózók is áfaalanyok. A számlaadat-szolgáltatási kötelezettség pedig független a számla áfatartalmától, így áfát nem tartalmazó számla is eshet adatszolgáltatási kötelezettség alá. Tehát, ha alanyi mentes adóalany belföldön teljesített ügyletről bocsát ki számlát egy belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak, akkor a számla adatairól adatszolgáltatást kell teljesítenie.


Ha szeretnél több hasonló cikket olvasni, akkor kövesd a blogot vagy iratkozz fel hírlevelünkre! 

www.sdsys.hu/#hirlevel
 

tyler-franta-iusj25iyu1c-unsplash_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://smartchanges.blog.hu/api/trackback/id/tr416219322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása