Smart changes

A hibás számlaadat-szolgáltatásról októbertől levelet küld a NAV

2021. október 06. - SDSYS

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a jövőben rendszeresen tájékoztatja az online számlaadat-szolgáltatást küldő adózókat sikertelen vagy figyelmeztetést kiváltó adatszolgáltatásaikról. A levél 2021 októberétől az elektronikus tárhelyre érkezik.

Összhangban a NAV jelenlegi koncepciójával, nem meglepő ez a lépés. Információink szerint a NAV kompetencia központja támogatóan lép fel az adózókkal szemben a hibás adatszolgáltatás kapcsán és külön segítséget is adnak az adózoknak, hogy a felmerült problémákat hogyan lehet megoldani - tehát a jelenlegi gyakorlatban azonnali bírságot nem szabnak ki tapasztalatunk szerint. 

message-online-chat-social-text-concept_1.jpg

 A jelenlegi akció apropója, hogy az adózók bizonyos körének nincs tudomása arról, hogy a számlái nem megfelelően kerülnek feltöltésre. Ennek oka, hogy olyan programokat használnak melyek: 

  1. online/offline számlázó programok, melyek nem minden esetben teljesítik megfelelően a feltöltést, azonban az adózónak nem adnak megfelelő visszajelzést, hogy ezzel tisztában legyen
  2. a számlázó program fejlesztője nem elérhető  - például külföldi anyacég a fejlesztője
  3. a fejlesztők fittyet hánynak az adatszolgáltatásra és csak bizonyos minimumot teljesítenek, melyek az adózók egy csoportjának azonban nem elegendő

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a 3.0 séma nagyban más, mint az előző sémák és az egyes kötelező elemek üzleti tevékenységtől függően eltérőek lehetnek. 

Ezért is javasolt, hogy azon vállalatok, melyek üzleti tevékenysége megköveteli megfelelő számlázó/ERP vagy megfelelő szakrendszereket használjanak, melyek kifejezetten a profi adatszolgáltatást támogatják. 

A jövőben ahhoz, hogy a NAV megfelelő eÁfa kiajánlást tudjon megtenni, ahhoz mindenképp megfelelő adatszolgáltatásra van szükség, melynek mind az adózók, mind a fejlesztők fontos szereplői. 

Véleményünk szerint, most kezd kikristályosodni a szereplők és főleg a NAV oldalán, hogy itt egy ökoszisztéma gondolkodásra van szükség és minden szereplőnek felelősséget kell vállalnia, hogy teljes win-win helyzet legyen. Érdemes komolyan venni a kapott üzenetet és rákérdezni a fejlesztő cégnél, hogy hogyan és mikor tervezik a megkapott információk alapján a programokat kiegészíteni.

A teljes közlemény ezen a linken érhető el: https://bit.ly/3mvEgMG

A bejegyzés trackback címe:

https://smartchanges.blog.hu/api/trackback/id/tr4716709790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása