Smart changes

Hatalmas lehetőség előtt állnak a könyvelők

Sokan még nem is sejtik, de nemsokára már nem kell a Magyarországon kiállított és a vállalkozó által befogadott számlákat kézzel vagy bármilyen más eszközzel (szkennelés, OCR, stb.) rögzíteni, kiértékelni.

2020. március 25. - SDSYS

Ez azonban nem lesz automatikusan elérhető minden könyvelő számára. A jó hír, hogy most még elegendő idő van ahhoz, hogy könyvviteli szakemberek tájékozódjanak, átgondolják a folyamataikat és lépéseket tegyenek.

A NAV tegnap közzétette, hogy a 2020. április 1-jei határidő helyett csak 2020. július 1-től válik kötelezővé a NAV Online Számla 2.0 (továbbiakban: NAV 2.0) használata, de a már 2020. február 27-től már használható éles környezetben, párhuzamosan az 1.1 verzióval. Így az átálláshoz a feltételek az Online Számla rendszer oldalán már adottak.

time-731110_1280.jpg

Július 1-től kezdve a belföldi-belföldi számlák a NAV felületéről elérhetőek és letölthetőek lesznek kizárólag digitális, XML formátumban. Ebben a struktúrában a kiállított számlák adatai képi információ nélkül egyenként, vagy akár tömegesen elérhetővé válnak az erre felkészített programok számára.

Mivel a számlák képi adatára továbbra is szükség van - a számviteli törvény értelmében igaz az állítás, hogy könyvelni csak eredeti számla birtokában lehet - ezzel nem szűnik meg a számlák vállalkozás és könyvelő közötti csomagban történő átadása és azok rögzítése. A csomag jelenthet elektronikus gyűjtőhelyet (Goggle Drive, Dropbox, email) vagy akár a jól ismert zacskót is. Erre a rosszul szervezett folyamatra megoldást nyújt, ha kihasználjuk a NAV Online Számla 2.0 változásait és emellett felkészítjük számlázó és könyvelő programunkat is. 

Ma már létezik olyan technológia, amellyel beruházás nélkül örökre száműzni lehet a belföldi számlák manuális nyomtatását és szkennelését. Szoftvercégek vezető közös erővel dolgoznak a rendszerek összehangolásán.
A következő hónapokban online kurzus formájában elérhetőek lesznek olyan előadások, ahol szakmai szervezetek képviselői, adó- és NAV tanácsadók is segítik majd a könyvelőket kiigazodni az új lehetőségek között, és igyekeznek minden kérdésükre válaszolni.


Az SDSYS Navcom 2.0 megoldásáról további információ a www.navcom.hu oldalon olvasható. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smartchanges.blog.hu/api/trackback/id/tr6215556144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása