Smart changes

4 dolog, hogy elkerüld a jövőbeli NAV szankciókat

2021. október 21. - SDSYS

Egy nemrégiben bevezetett frissítéssel a NAV felé történő adatszolgáltatás folyamatában számos cég kellemetlen helyzetbe kerülhet, ha nem reagál gyorsan.

A 2018. óta érvényben lévő kötelező számlafeltöltés (előbb a 100 000 Ft ÁFA tartalmat meghaladók, majd szépen “lassan” minden számla is felkerült a NAV-hoz) megvalósulásának ellenőrzésére mostantól nagyobb hangsúlyt fektetnek a NAV-nál. A részletes átvizsgálását követően, az október 5-től érvényben lévő tájékoztatás szerint, a nem megfelelő adatszolgáltatás kapcsán elsőként a számlázó fejlesztők kapnak tájékoztatást. 

v991-a-28.jpg

A piacon lévő jelenség, hogy a felhasználók zöme keveset tud az adatszolgáltatásról, hisz a számla képe “kinyomtatásra” kerül sok esetben akkor is, ha az adatszolgáltatás nem volt sikeres. Ennek eredménye lehet, hogy a felhasználók teljes nyugalomban számláznak, amíg a következő körben kiküldött NAV-os tájékoztató levelek között lehet meglepetés az adatszolgáltatással kapcsolatban.

Az alábbi 4 pontot javasoljuk ennek elkerülése érdekében:

  1. Érdeklődj fejlesztődnél, hogy kaptál-e a NAV-tól fent említett tájékoztató levelet.
  2. Ha igen, akkor kérj a fejlesztődtől egy listát az elmúlt évek adatszolgáltatásáról, mely számláknak milyen státusza volt.
  3. Ha nem, ettől függetlenül érdemes megnézni a NAV Online számla felületen a már beküldött számlák státuszát. Ahol “WARNING” vagy “ABORT” státusz szerepel, és ezek nem lettek javítva azóta, ott javasoljuk, hogy egyeztess a fejlesztőddel.
  4. Amennyiben nem tudod, hogy egy adott számlának mi az adatszolgáltatási státusza, úgy kérj információt a program fejlesztőtől, hogy ezt hol találod meg.

Amennyiben fel nem töltött számlákra akadtál, akkor azokat minél előbb kézzel vagy tömegesen fel kell tölteni a NAV rendszerébe. Ez utóbbiban szívesen segítünk. Azokat a számlákat, melyeket ez a veszély fenyeget, a saját SDSYS által nyújtott Navcom megoldással gyorsan és könnyedén tudjuk a nav 3.0-val feltölteni. Így az akár évek óta húzodó számlabonyodalmak mellett, a NAV bírság, és az ezzel járó következmények is teljesen érvényüket vesztik. egbízható módon pedig eleget tehetsz az új szabályozásnak a számlák hiánytalan adatszolgáltatásával.

Nem érdemes megvárni a NAV levelét a téma kapcsán, hisz addigra akár “radarra” is kerülhet a vállalkozás és bár a vizsgálatok (jelenleg) nem zárulnak bírsággal, mégis időt és erőforrást emészt fel a vizsgálat, mely könnyen megelőzhető.

Ráadásul egy jó Online Számla adatszolgáltatás már az előkapuja egy jó eÁfá-nak, mely valódi könnyítéseket fog okozni a közepes-nagyvállalatoknak egyaránt. 

Ha a témában van kérdésed, fordulj hozzánk bizalommal.

A bejegyzés trackback címe:

https://smartchanges.blog.hu/api/trackback/id/tr4316730786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása